ד"ר מנו רובינפור
ניתוחי חזה כמו הגדלת ו/או הרמת חזה נחשבים לפופולריים מאוד, ונשים רבות בארץ וברחבי העולם עברו את ההליך הכירורגי בהצלחה. אם עברת ניתוח הגדלת חזה לבטח שמעת בתקשורת כי יצרני השתלים ממליצים להחליף את שתלי הסיליקון לאחר 12-10 שנים. חשוב להחליף את שתלי החזה כאשר הם עדיין תקינים, כך תוכלי להימנע מתופעות לוואי המיוחסות לשתלי הסיליקון מהדור הקודם, כגון: דליפת סיליקון מהשתל, תגובות אמוניות, גירויים דלקתיים, גידול לימפטי והיווצרות קופסית קשיחה הגורמת לאי נוחות ולכאבים.
חשוב להבין כי שתלי הסיליקון הם גוף זר המוחדר לחזה האישה, והשתלים לא נועדו להישאר בגוף למשך כל החיים. היצרנים ממליצים להחליף את שתלי הסיליקון הישנים בשתלים מודרניים ואיכותיים יותר, כל עוד השתלים עדיין תקינים. הרצון להחלפת שתלי החזה לא חייב להיות מסיבות רפואיות ויש נשים רבות המעוניינות לעבור ניתוח חזה נוסף מסיבות אסתטיות, כלומר ברצונן לשפר את מראה החזה הנשי ולהתאימו לתנודות במשקל ובמראה הגוף.
דוקטור רובינפור מסביר כי הביקוש להחלפת או להסרת שתלי הסיליקון גבר בשנים האחרונות עקב הפרסום השלילי באמצעי התקשורת בנושא תופעות הלוואי המיוחסות לשתלי הסיליקון. למרות החשש הרב בקרב הנשים שעברו ניתוחי חזה, כדאי לדעת כי ברוב המקרים השתלים תקינים ואין באמת סכנה בריאותית לאישה. כך לדוגמה, מחקר שבוצע באחד מבתי החולים הגדולים בישראל ופורסם לאחרונה מגלה כי רק כ-10% מהנשים שעברו הליך להסרת שתלי החזה דיווחו על שיפור בסימפטומים מהן הן סבלו לפני הניתוח להשתלת שתלי הסיליקון. לטענת הרופאים מדובר באפקט פסיכולוגי מאחר שהמחקר המדעי אינו מייחס בעיות בריאותיות להיווצרות הקופסית והצלקת הקשיחה סביב השתל, אך במקרה של דליפת הסיליקון המחקרים מעידים על קשר לגידול לימפטי (למיפומה עם תאים גדולים – Large Cell Lymphoma).
סיבות מרכזיות להחלפת שתלים
רוב הנשים אשר עברו ניתוח הגדלת חזה יודעות כי אם ייווצר קרע בשתל או במקרה שהן ירצו להגדיל את השתל וליהנות מחזה נשי גדול יותר – עליהן לעבור ניתוח להחלפת השתלים. בדרך כלל מבצעים את הניתוח בעקבות קרע בשתלי סיליקון, שנים רבות לאחר ההליך הכירורגי להגדלת החזה הנשי. הסיבות להחלפת או להסרת השתלים מחולקות לשתי קבוצות עיקריות – סיבות רפואיות ובריאותיות וסיבות אסתטיות. ד"ר רובינפור מביא בקצרה את הסיבות העיקריות להחלפת השתלים:
קרע בשתל סיליקון – קרע בשתל הסיליקון מתגלה לרוב בבדיקה שגרתית ועשוי להיות בדרגות חומרה שונות, כאשר הקרע גורם לדליפת סיליקון מהשתל, והסיליקון מתפזר ברקמת השד או באזור בית השחי.
דליפה מיקרוסקופית בשתל – כתוצאה משחיקה של מעטפת השתל או כתוצאה מקרע זעיר, ישנה דליפת סיליקון מיקרוסקופית ולא תמיד ניתן לאבחן את הדליפה בבדיקות הדמיה.
קופסית קשיחה סביב השתל – קופסית היא רקמת חיבור העוטפת את השתל ונרקמת סביבו. לעיתים היווצרות הקופסית הקשיחה סביב השתל גורמת לדפורמציה במבנה השד, לנוקשות במגע השד ובמקרים מסוימים לכאב בדרגה זו או אחרת. הקופסית הקשיחה עלולה לגרום לשינויים במיקום השתלים בחלק העליון של החזה הנשי ולמראה של שדיים נפולים.
קופסית דלקתית – במקרים יחסית נדירים הקופסית היא דלקתית, והדלקת הכרונית גורמת לכאב, אי נוחות ולהפרשת נוזלים סביב השתל, כלומר סרומה. אם אין אפשרות לטפל בבעיה בעזרת תרופות הרופא ימליץ על החלפת השתלים.
לימפומה – מחקרים חדשים מצביעים על קשר בין הקופסית לבין גידול לימפטי המכונה לימפומה עם תאים גדולים. זהו גידול נדיר המופיע בדרך כלל אצל נשים עם שתלים שיוראו על ידי חברת אלרגן, וחשוב לדעת כי השתלים האלו נאסרו לשימוש על ידי ה-FDA האמריקאי. הטיפול המומלץ במקרה זה הוא הסרת השתלים מהחזה וכריתת הקפסולה באופן מוחלט. אם הבחנת לאחר שחלפו מספר שנים מיום הניתוח בהתנפחות פתאומית בשד אחד – עלייך לפנות לרופא ולעבור בדיקות כדי לשלול גידול זה.