למה אסור לעשן לפני ניתוח?

כולנו יודעים כי עישון מזיק לבריאות, בין אם אנחנו מעשנים ובין אם לא. כאשר אנחנו מתכננים לעבור ניתוח פלסטי צוות המרפאה של ד"ר רובינפור ינחה אותנו להפסיק לעשן כשבועיים או יותר לפני מועד ההליך הכירורגי. הסיבה לכך היא רפואית מאחר ועישון עלול לפגוע בהצלחת הניתוח, ובמקרים מסוימים העישון עלול לגרום לסיבוכים חמורים במהלך הניתוח ולאחריו.

לאחרונה פורסם מחקר ביוזמת ארגון הבריאות העולמי (WHO) המוכיח כי מעשנים שעברו גמילה או הפסיקו לעשן כחודש או יותר לפני הניתוח היו בסיכון נמוך בהרבה לסיבוכים במהלך הניתוח ולאחריו בתקופת ההחלמה. במחקר המקיף מסוגו השתתפו חוקרים מטעם ארגון הבריאות העולמי במשותף עם חוקרים מאוניברסיטת ניוקסל שבאוסטרליה וכן חוקרים מטעם ארגון הרופאים המרדימים (WFSA). המחקר גילה כי הפסקת עישון לפחות 4 שבועות לפני הניתוח משפרת את תוצאות ההליך הכירורגי בשיעור של 19% ומונעת סיבוכים מיותרים. לחצו למחקר

ד"ר רובינפור מסביר כי ההנחיה להפסיק לעשן כ-14 יום לפני הניתוח הפלסטי נובעת משיקולים רפואיים. הפסקת העישון משפרת את זרימת הדם, מחזקת את המערכת החיסונית, מאפשרת ריפוי מהיר יותר לאחר ההליך הכירורגי, ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח. אגב, כ-40% מהמטופלים והמטופלות שהפסיקו לעשן לפני ניתוח פלסטי מפסיקים לחלוטין את הרגל העישון, ומטופלות רבות שבחרו להמשיך לעשן לאחר הניתוח דיווחו כי הן הפחיתו משמעותית את כמות הסיגריות שהן מעשנות.

סיכונים בעישון לפני ניתוח?

סיגריות מכילות ניקוטין ורעלנים רבים נוספים, לכן עישון גורם לפגיעה משמעותית באספקת החמצן לרקמות הגוף, ויש סכנה מוגברת למחלות וזיהומים לאחר הניתוח. אספקת דם תקינה נחוצה לשיקום הרקמות המחלימות לאחר הניתוח, היא מבטיחה ריפוי יעיל, מהיר ותקין ומשפיעה על תוצאות הניתוח הפלסטי גם בהיבט האסתטי, למשל טיב הצלקות.

עישון פוגע משמעותית באספקת הדם לרקמות המחלימות, לכן חמצן וחומרים החשובים לבניית הרקמות, לקליטה של רקמה חדשה מושתלת, למניעת פעירת קו התפר ולריפוי הפצע בעקבות הניתוח אינם מגיעים לאזור המנותח. בנוסף, העישון גורם לדם להיות עשיר ברעלנים ובחומרי פסולת מזיקים, לכן איחוי הרקמות לאר הניתוח אינו יעיל ונגרמים נזקים משניים לעור ולרקמה, לכן ניתן להבחין אצל מעשנות בצלקות גסות ומעובות, והמראה האסתטי פחות מרשים.

כמו כן, העישון עלול לגרום לסיבוכים בהרדמה לפני ההליך הכירורגי ובהתאוששות ממנה לאחר הניתוח. העישון פוגע בתפקודי הריאה, לכן יש סכנה לנשימה תחת חומרי ההרדמה. העישון גורם גם לקרישיות יתר, לכן לאחר ניתוח פלסטי יש סיכון מוגבר להתפתחותם של קרישי דם, והמטופל חשוף לבעיות חמורות כמו תסחיף ריאתי או שבץ מוחי.

אילו ניתוחים פלסטיים מחייבים הפסקת עישון לפני ההליך הכירורגי?

ד"ר רובינפור ממליץ על הפסקת עישון לפני כל ניתוח פלסטי, ובמיוחד בניתוחים הכוללים ניתוק נרחב של רקמות וכלי דם, וכן הידוק העור והרקמות. לכן במרפאה שלו ממליצים באופן גורף לכל המטופלות והמטופלים להפסיק לעשן לפני ההליך הכירורגי, ויש חובה להפסיק לעשן בניתוחים הבאים:

  • הקטנת חזה.
  • הרמה או הגדלת חזה.
  • מתיחת בטן.
  • מתיחת פנים מלאה או חלקית.
  • הגדלת חזה.
  • מתיחת ירכיים.
  • ניתוחי אף.

סיפור הצלחה – שתי ציפורים במכה אחת

ד"ר רובינפור משתף אותנו בסיפור ההצלחה של יעל (השם האמיתי שמור במערכת), מעשנת כבדה שפנתה למרפאה כדי לעבור ניתוח פלסטי בפניה. יעל הפסיקה לעשן שבועיים לפני הניתוח, בהתאם להנחיות של ד"ר רובינפור, והניתוח עבר בהצלחה כבירה.

כשנה וחצי לאחר הניתוח העניקו בני משפחה של יעל מתנה יוקרתית ושוות ערך לצוות הקליניקה. אל המתנה צורף פתק מיעל ובני משפחתה שסיפרו כי עלות המתנה שהם בחרו שווה למחיר הסיגריות שיעל הייתה מעשנת במשך שנה וחצי, וכמובן שני משפחתה שמחים על החלטתה להפסיק לעשן, וצוות המרפאה התרגש מאוד מהסיפור ומהמחווה המקורית.

מוסר ההשכל של הסיפור הוא שמעבר לשיפור האסתטי המטופלות יכולות להימנע מעישון גם לאחר הניתוח וכך הן מרווחיות פעמיים – גם מראה אסתטי משופר ומרשים וגם בריאות טובה יותר.

התקשרו לייעוץ